Pogácsa - nem a megszokott formában, nem a megszokott sós ízzel. Nagyon könnyű elkészíteni, kezdők is bátran nekivághatnak. Imádom, ahogy az egész mákszemek szétpukkadnak a fogaim között...
Hozzávalók:
400 g fehérliszt
1 tasak szárított élesztő (7g)
1/2 teáskanál só
1 teáskanál őrölt koriander
100 g porcukor
1 citrom reszelt héja
6 evőkanál egész mák
1 tojás
2,5 dl langyos tej
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, az egyik felére szórjuk az élesztőt, a másikra a sót, hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót: az őrölt koriandert, a porcukrot, a citrom héját (ízlés szerint több citrom is mehet bele), a mákot. Lazán összekeverjük az ujjainkkal, aztán beleütjük az egész tojást, és hozzáöntjük a langyos tejet is. Pár percig dagasztjuk, majd letakarva langyos helyre tesszük pihenni fél-egy órára.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 25x25 cm-es négyzetté lapogatjuk a tenyerünkkel, majd 4x4 egyforma négyzetre vágjuk. Ezeket a négyzeteket átlósan elfelezzük, így összesen 32 háromszöget kell, hogy kapjunk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk őket, legalább 3 cm távolságra egymástól. Langyos tejjel megkenjük a tetejüket, és a forró sütőbe rakjuk, 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket.
Miután langyosra hűlt, 50 g porcukrot elkeverünk 1-2 evőkanál frissen facsart citromlével, és a háromszögekre csurgatjuk.