Olyan sütirecept ötletet kerestem a világhálón, amihez lekvárt használhatok. Ne már csak palacsintatöltelékként fogyjon, kell egy kis változatosság. Találtam is ihletet, és a sok receptből íme, összeállt a morzsasüti: omlós tésztaágyon édes-savanykás házi meggylekvár, étcsokoládé darabkákkal fűszerezve, aranybarnára pirult morzsával a tetején.
Hozzávalók:
A morzsához:
100 g barna cukor
80 g liszt
fél teáskanál só
50 g hideg vaj
Az omlós tésztához:
240 g liszt
negyed teáskanál só
160 g vaj
30 g kristálycukor
30 g porcukor
1 teáskanál vaníliaaroma
A töltelékhez:
egy kis üveg meggylekvár (nem túl híg) kb. 400 g
100 g jó minőségű étcsokoládé
Elkészítés:
Keverjük össze a morzsa száraz hozzávalóit egy tálban, majd adjuk hozzá a felkockázott vajat. Dolgozzuk össze gyors mozdulatokkal, amíg morzsás állagú nem lesz. Tegyük a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra, béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 20x30 cm-es tepsit. A vajat keverjük krémesre a kétféle cukorral és adjuk hozzá a vaníliaaromát, majd dolgozzuk hozzá a lisztet, amelybe előzőleg belekevertük a sót.
A tésztát egyenletesen nyomkodjuk bele a tepsibe.
Az előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd kenjük meg a meggylekvárral és szórjuk meg a felaprított csokoládéval. Szép csinosan hintsük meg a morzsával, tegyük vissza a sütőbe és süssük még körülbelül 30 percig, amíg a morzsa szép aranybarna színt nem kap.