Tartalmas leves, de nem túl nehéz. Elkészíteni sem. Friss, ropogós kenyérrel főfogásként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
1 vöröshagyma, apróra vágva
2 ek olaj
3 közepes burgonya, kis kockára vágva
1 ek liszt
7 dl tej
3 dl csirkealaplé
20 dkg zöldborsó
20 dkg kukorica
1 ek olaj
2 gerezd fokhagyma
5 dkg hajszálvékony bacon, csíkokra vágva
1 nagyobb csirkemell, kis kockára vágva
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A felhevített olajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a burgonyát, szórjuk rá a lisztet, keverjük meg lazán, majd lassan adagolva adjuk hozzá a tejet és a csirke alaplét. Jöhet hozzá a zöldborsó és a kukorica is. Gyakran kevergessük.
Mindeközben hevítsünk egy evőkanál olajat egy serpenyőben, a fokhagyma gerezdeket nyomjuk szét a kés lapjával, és tegyük a forró olajba a szalonnával együtt. A fokhagymát vegyük ki az olajból, amikor már kezdene barnulni, különben megkeseredik. Amikor a szalonna szép aranybarnára sült szedjük ki a zsiradékból és ugyanebben a serpenyőben pirítsuk meg a besózott csirkemell kockákat.
Ha elkészült tegyük bele a leves alapba, tálaláskor pedig díszítsük a bacon chipsekkel. Kenyeret kínálhatunk hozzá.